Qui som els dietistes?

Els passats 14 i 15 de novembre vam celebrar a Lleida les II Jornades Anuals del Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya(CoDiNuCat). Vam assistir-hi més de 300 dietistes-nutricionistes que estem treballant en llocs molt diversos. Estem presents en empreses de la indústria alimentària, estem presents en empreses de restauració col·lectiva, estem presents en centres hospitalaris, estem presents en centres mèdics, estem presents a l’administració, estem presents a internet i altres llocs; i també volem seguir creixent perquè creiem que tenim molt a dir en aquesta societat.

La nostra professió és molt nova, tot i que l’any 460 a. C. el metge Hipòcrates ja va dir la frase: “Que el teu aliment sigui la teva medicina, que la teva medicina sigui el teu aliment”. Avui en dia ningú dubte dels efectes beneficiosos que té una bona alimentació per la salut. De totes formes, no podem caure en l’error de pensar que el col·lectiu dels dietistes som gent que només menja enciam i pollastre a la planxa.

Imatge: sxc.hu

No hem d’oblidar que l’acte de menjar té tres funcions bàsiques. Una és la salut, si mengem de forma saludable, minimitzem el risc de moltes malalties. Però menjar també té una funció social, i és que en moltes maneres de relacionar-nos hi ha una taula plena d’aliments. Els àpats familiars, amb amics, amb celebracions i tradicions ens permeten compartir el mateix aliment i això ens aproxima i ens inclou dins un grup. I la tercera i última funció és la de proporcionar plaer, ja que quan mengem rebem plaer amb gustos diferents i apagant la sensació de gana.

Així doncs, una bona alimentació ha de respectar les tres funcions d’aquesta per poder ser viable. Us haig de dir que en el sopar en que vam assistir tots els participants al congrés el vam fer a peu dret per poder relacionar-nos, vam beure vi i menjar pasta de full per donar plaer al paladar i també hi havia verduretes per poder menjar fibra i antioxidants.

Igual que un psicòleg no és una terapeuta de bojos, sinó que és un professional que ens pot ajudar a tots en algun moment de la nostra vida, el col·lectiu dels dietistes no som uns “frikis” que només prohibim aliments, sinó que podem ajudar a tothom que tingui algun dubte o problema en la seva alimentació.

Som una professió nova amb coneixements de medicina, però no som metges. Tenim coneixements de cuina però no som cuiners. Som la figura que fa de nexe entre aquestes dues ciències, potenciant la medicina preventiva i col·laborant amb els tractaments curatius i tot això sense perdre el gust d’un bon àpat culinari.

Perquè menjar bé és tenir benestar, busca el teu dietista més proper.