¿Què és una amanida?

Si ens posem alViquipèdia i busquem la definició d’amanida, podem llegir que és un plat fred format generalment per ingredients crus, predominant les hortalisses, tallades i barrejades i condimentada amb sal, oli i vinagre.

Els ingredients principals són l’enciam, el tomàquet, la pastanaga, el cogombre, la ceba, el pebrot i a vegades els espàrrecs. L’enciam pot ser substituït per altres fulles verdes com l’escarola, els canònges o fins hi tot espinacs. Aquestes amanides s’acostumen a anomenar : Amanida verda

A mesura que hi anem afegint més ingredients, sobre la base d’hortalisses, s’hi pot posar tonyina, blat de moro, olives, “surimi”, fruits secs, formatge, poma, gambes o altres.

Fins hi tot, quan hi canviem l’ingredient principal de fulla verda per un altre aliment, l’amanida agafa el nom d’aquest i per la paraula “verda”. Com per exemple amanida d’arròs o pasta. Amanida de llenties o amanida de cigrons o fins hi tot, amanida de patata.

És evident, que les amanides de tot tipus són plats molt recomanats pels dietistes, així doncs, formades per moltes hortalisses crues que ens aporten un valor molt alt en vitamines, minerals i fibra. La recomanació és menjar-ne diàriament, ja que també porten poques calories i tenen una capacitat saciant important.

També és evident que si anem variant els ingredients i les combinacions entre ells, són opcions que ens allunyen de la rutina i l’avorriment. Com que és un plat fred, ens ve més de gust en els mesos més calorosos, però es pot menjar tot l’any.

Però tot i això, encara es veu per algun punt de restauració alguna amanida que fa que, per aquest motiu, avui estigui davant de l’ordinador escrivint sobre aquest tema.

Menú del dia, un dels primers plats era amanida de pasta. Us descric la llista d’ingredients (que vaig descobrir a posteriori): Llacets de pasta, blat de moro, olives negres, tonyina, surimi i salsa rosa. On hi ha els ingredients principals d’una amanida? Ni una sola hortalissa crua. Si us plau, aquest plat, que per cert, era molt bo, jo li canviaria el nom, doncs no és una amanida. Podria ser: “Llacets al fruti di mare” o un altre nom més ben trobat, però en cap cas ha de ser una amanida.

Quan els dietistes recomanem amanides, ens referim a la base o amanida verda, i en cap cas, l’afegiment d’un altre ingredient que no és una hortalissa per fer el plat més atractiu al paladar, pot substituir tota la base. Perdria tot el sentit.