L’excés de salut no és saludable

Avui en dia tots rebem una infinitat de “push” recordant-nos la importància de la salut, uns bons hàbits, fer esport, menjar sa i una sèrie d’actuacions que hem de fer per viure la vida d’una forma saludable. És evident, que totes les actuacions amb caràcterpreventiu tenen un molt bon impacte en el nostre benestar i a més a més no tenen efectes secundaris nocius.

És clar, que totes aquestes actuacions saludables no busquen en cap cas, la vida eterna, simplement que puguem viure-la d’una forma més agradable i això ens acosti una mica més a la felicitat. És precisament per aquest motiu, que no hem de caure en l’error de l’extrema perfecció.

I és que avui en dia, la majoria som coneixedors del perfil de l’anorèxia nerviosa i la bulímia, que son trastorns mentals on els pacients, majoritàriament noies joves, cauen en l’extrema primesa i se segueixen veient grasses o acaben vomitant els àpats ingerits. Aquest tipus de malalties mentals que estan relacionades amb conductes extremes, (tot i que no sabem si és abans l’ou o la gallina) sembla que van evolucionant i ara van agafant força també l’anomenada “ortorèxia” (obsessió per menjar sà) i la “vigorèxia” (l’obsessió per estar musculat).

Queda demostrat que som animals d’extrems, i en moments on l’obesitat a Espanya arriba a xifres altíssimes, on 1 de cada 4 adults és obès, també augmenten les malalties mentals que porten el cos a situacions límit i a l’ insatisfacció constant.

És per aquest motiu que en plena època “d’operació banyador” vull fer una crida al sentit comú. Sí! és molt important tenir uns bons hàbits alimentaris i practicar activitat física de forma regular, però no hem de deixar de disfrutar dels petits plaers que ens ofereix la vida de tant en tant.

Ja ho va dir Aristòtil “som el que fem repetides vegades”. No hi ha aliments prohibits, simplement la freqüència necessària. Crec que hem de rescatar la paraula “equilibri” i posar-la a la pràctica.

Disfruta cuidant-te, però fent servir el sentit comú!