La fórmula de la joventut? Envellir saludablement

Últimament s’ha sentit a parlar de la tribu de “Los Hunza”, un poble situat entre l’Índia i Pakistan. Segons diuen són una tribu que viuen fins els 120 anys i quasi mai es posen malalts. Molts són els investigadors que han intentat treure conclusions d’aquesta suposada “fórmula de la joventut”.

Sobre això, hi ha disparitat d’opinions. Uns diuen que és a causa de la vida tranquil·la sense estrès, de fer una dieta pràcticament vegetariana, de ser optimistes i alegres o de viure en un lloc d’ambient fresc on es banyen en aigües molt fredes i el poc oxigen que hi ha, evita oxidacions excessives. Altres diuen que simplement tenen una altra forma de comptar l’edat i això fa esbiaixar a informació.

Segurament, tenen una mica de raó tots. Aquesta tribú tindrà un estil de vida que afavoreix un bon estat de salut, i segurament també deu comptar els anys d’una altra forma. Però, igual que no hi ha fórmules màgiques per perdre pes sense esforç, tampoc no hi ha fórmules màgiques per obtenir la joventut eterna, al menys en aparença física.

El que si que és cert i cada vegada hi ha més estudis que ho demostren, és que la incidència de l’estil de vida, pot arribar a ser molt més important que l’herència genètica. Tant sigui per bé com per mal. Per tant, si no tens cap predisposició genètica a tenir un càncer de pulmó, però fumes dos paquets de cigarrets al dia, estàs augmentant molt la possibilitat de que en tinguis un a causa del tòxic, en algun moment de la teva vida. Fins aquí, més o menys ja ho sabíem, però també s’està comprovant, que si tens una tendència genètica a tenir la tensió alta, diabetis o fins i tot càncer, un estil de vida saludable afecta molt positivament sobre el resultat final.

Per exemple, a la Universitat de Montreal, un equip dirigit pel Dr Parviz Ghadirian va observar a dones que portaven un gen que fa desenvolupar càncer al 80% dels casos portadors, i va demostrar que les dones que consumien més fruites i verdures minimitzaven l’impacte genètic, fins al punt que les dones que menjaven 27 tipus diferents de fruites i verdures a la setmana, disminuïen el risc un 73%.

No existeix la màgia ni la joventut eterna, però si vols viure una vida amb qualitat i maximitzar el nivell de salut, el que s’ha de mirar de fer és envellir de forma saludable. Això significa que vigilis el teu pes, siguis actiu i mengis moltes fruites i verdures.