La dicotomia entre voluntat de canvi i conformisme
Ens trobem en ple estiu i tots tenim les vacances al cap. Qui més qui menys ja fa el compte enrere, o els més afortunats ja les estan gaudint.
Durant aquest període es dona un fenomen generalitzat, i és que entre les platges, terrasses i bufets lliures, hom fa balanç de l’any i acaba pensant que bé que estaria de vacances tot l’any.
La majoria acabem llistant les coses de les que n’estem contents i orgullosos i intentem desxifrar quin ha sigut el secret perquè sortissin bé, per contra, també llistem les coses de les que no n’estem tan contents i intentem dissenyar un pla per rectificar-les. Aquest fenomen també es dona durant el cap d’any. Jo diria que són els dos moments de l’any en que tothom fa un petit repàs de la vida.
El ‘Top Ten‘ d’hàbits a canviar que més adeptes té en diferent llistes s’assembla a aquest:
– Millorar i progressar a la feina.
– Col·laborar en causes justes.
– Fer exercici.
– Aprimar-se.
– Alimentar-se més sa.
– Millores referent a la parella.
– Viatjar
– Cuidar més als fills i amics.
– Aprendre coses noves.
– Cuidar més la salut i deixar de fumar.
Com es pot veure, hi ha quatre punts relacionats amb la salut i l’alimentació. O sigui que és evident que aquest és un tema molt important per la majoria de gent.
Sense anar més lluny, podem veure que tenim ànims de superació constant, però cal fer servir el sentit comú. No hem de perdre de vista que l’objectiu de la millora sempre és acostar-nos una mica més a la realització personal, el benestar i la felicitat. Per tant, tan dolent és caure en el conformisme absolut i la deixadesa, com voler crear un munt d’expectatives inaconseguibles. Com en l’alimentació i en a majoria de coses a la vida, l’equilibri és la paraula màgica.
Per tant, entre poc i massa, entre la deixadesa i l’obsessió, entre el pessimisme i la desesperació, el consell seria:
* Tenir sempre alguna motivació i punt de millora. Un o dos com a màxim, una vegada assolits, ja ens en proposarem d’altres.
* Ser realista i objectiu. Els objectius han de ser realistes i tenir accions concretes per aconseguir-los, sinó no aconseguirem arribar-hi.
* Dissenyar un pla. Cal tenir un pla d’accions concretes, terminis i ratis per fer el seguiment i verificar la bona evolució.
* Tingues paciència. Ja ho deien les iaies “la paciència és la mare de la ciència”. Tot en aquesta vida te un procés de maduració. No desesperis.
Em dedico amb cos i ànima a ajudar a la gent que vol canviar els seus hàbits alimentaris. Gaudeix de l’estiu i si en la teva reflexió decideixes millorar en la teva salut, vine a veurem a Mataró a partir del setembre o en algún centre CONTRO.LER.