Hem de menjar làctics sencers o desnatats?

Avui en dia, quan visitem un supermercat, l’oferta de làctics és literalment inabastable. Marques, formats, llets, formatges varis, enriquits… Així doncs, quins productes hem d’escollir?

Tret de productes molt específics, podem fer una classificació àmplia i simple on separar productes làctics sencers o productes làctics desnatats.

La diferencia principal que tenen uns i altres, rau en el contingut greixós, tal com la paraula indica. “Desnatats” vols dir sense la nata, que és la part greixosa de la llet. Per tant, el contingut en sucres i proteïnes és el mateix. Només que hi ha una mica de pèrdua de vitamines liposolubles com són la vitamina A, E i D. En tot cas, al treure el greix, el contingut calòric final també varia.

El resultat final seria que la llet sencera ens aporta unes 65kcal/100ml i uns 3,8 grams de greix, per contra, la llet desnatada aporta unes 37kcal/100ml i uns 0,2 grams de greix. Podem afirmar doncs, que consumir làctics desnatats ens aportaria més o menys la meitat de calories sense gaire pèrdua nutricional.

Les recomanacions ens diuen que hem de consumir entre 2-4 racions de làctics diaris, però com han de ser? Sencers o desnatats?

Jo diria que les persones que fan un control de les calories per perdre pes, que tenen el colesterol alt o problemes circulatoris, haurien de consumir làctics preferentment desnatats. Per contra, gent que li falta pes, o nens/es que estan en època de creixement han de prendre làctics sencers.

No podem obviar que aproximadament un 15% de la població pateix intolerància a la lactosa en algun grau. Així que serà més interessant que mengin iogurts i formatges en comptes de llet, doncs en aquests primers la lactosa s’ha transformat en gran part en àcid làctic.

Tanmateix, en aquesta època on hi ha problemes econòmics en moltes famílies, no podem deixar de prendre làctics ja que són aliments molt nutritius i accessibles econòmicament.

Tampoc no hi ha làctics dolents o bons, tria el que més et convingui segons les teves necessitats.