Els nous hàbits nadalencs

És habitual que la majoria de gent hagi agafat algun ‘quilet’ aquestes festes. Molts àpats, amb plats molt calòrics, sobretaules molt llargs amb infinitat de postres… Torrons, neules, polvorons, bombons, trufes…

És moment de començar l’any amb uns hàbits alimentaris renovats per aconseguir el pes desitjat i trobar un benestar que ens aproximi una mica més a la felicitat.

Tot i que, passades les tradicions habituals de les festes nadalenques com sempre, aquest any m’he adonat que hi ha alguna cosa que està canviant. Els dies festius en que sortir al carrer semblava que estiguessis en una pel·lícula de l’oest, tot tancat i barrat, està deixant pas a molts i molts restaurants oberts i plens de gent fent els àpats de festes fora de la llar.

Crec fermament que això és l’inici d’un canvi de tendències. Els àpats d’aquestes festes els cuinen les iaies i es mengen a casa seva. Però a mesura que les iaies van deixant pas a les noves generacions, aquestes no tenen el temps ni les ganes per dedicar a la cuina, ni en moltes ocasions l’espai a casa per poder seguir la tradició de la mateixa forma. Així que decideixen anar al restaurant.

No crec que sigui una mala notícia, simplement és un canvi de tendències que s’adapten més als nous temps. Al cap i a la fi, potser les tradicions de sempre avui ja estan obsoletes. Àpats massa calòrics pel desgast que tenim, àpats molt abundants que abans es feien per les festes majors i per Nadal. Avui els fem més sovint i no cal afegir-hi aquests.

Potser anar al restaurant farà que puguem triar el menú i que sigui més lleuger, farà que estiguem tots asseguts a la taula i disfrutar de l’àpat en família sense haver de cuinar ni recollir.

Aquestes festes també han perdut el gran impacte religiós que tenien i ara son les petites vacances d’hivern per estar amb la família. Ja es va valorar poder-les anomenar “Les Festes de les Llums d’Hivern” per alliberar-les del missatge religiós.

Potser no perdem tradicions, sinó que les adaptarem als nous temps. No ho sé, el temps ens ho dirà.